Hon är sin egen lyckas smed

Med en dubbelexamen i ryggen kom Svetlana Lange till Sverige 2006. Mod, uthållighet och de väl utförda konsultuppdragen blev hennes väg till den nuvarande rollen som Finance Manager.

Svetlana Lange växte upp trettio kilometer utanför i Kirov – en mindre stad i Ryssland, nära Moskva. Med sin magister i ekonomi och juristexamen i rättsvetenskap är hon mer utbildad än de flesta personer.

I S:t Petersburg, där hon studerade, träffade hon även han som senare skulle komma att bli hennes man. 2006 flyttade de över Östersjön, till hans hemland – Sverige.

Fyra hundra timmar på SFI

Det första hon gjorde var att söka till SFI, Svenska för Invandrare.

– Jag minns hur de tittade på mig och skakade på huvudet; jag hade inte ens fått mitt personnummer än. De tyckte nog att jag var märklig som ville plugga direkt, säger Svetlana och fortsätter:

– Jag läste dubbeltimmar, fyra hundra under två års tid. Det gick så trögt. Jag har alltid varit bättre på matte än språk. Det tog ett och ett halvt år att byta från engelska till svenska.

Innan flytten drev hon en rekryteringsfirma tillsammans med tre vänner. Nu saknade hon att arbeta. Hennes första jobb i Sverige var på ett ålderdomshem – ett år senare kunde hon tala med de äldre mer obehindrat.

Efter åtta år, och olika roller inom hemtjänsten, nådde Svetlana ett vägskäl. Hon var ekonom, med ett starkt inre driv. Hon var på fel plats. För att komma in på den svenska arbetsmarknaden sökte hon sig till Stockholms universitet, med en svensk ekonomiutbildning i sikte.

– Det gick inte, jag kunde bara inte läsa samma utbildning igen. Jag började läsa till systemutvecklare istället. Principerna förstod jag, men det var inte jag. Jag skulle dö som kodare, utbrister hon och ler brett.

De första, kvalificerade ekonomijobben

Till slut kom Svetlana i kontakt med Avanzera. Hennes kompetens och driv gick inte att gå miste på; snart var hon ute på sitt första konsultuppdrag.

– Jag fick börja med att packa bokföringspärmar i flyttlådor. Det är lustigt när man tänker på det, men det var mitt första jobb inom min profession. Jag var så glad.

När lådorna var packade blev arbetsuppgifterna mer avancerade. Bland annat hjälpte hon kunden med att sätta upp en ordentlig struktur för fakturahanteringen. Nästa uppdrag var hos åkerijätten Wiklunds.

– Det var första gången jag jobbade med kundreskontra, men jag har alltid lärt mig snabbt. Annat var det med språket, jag kände mig fortfarande osäker. Både Avanzera och kollegorna på Wiklunds var fantastiska mot mig och så hjälpsamma.

Efter tre månader tog Svetlanas vikariat slut. Hon gick vidare till Teknikmagasinet – en arbetsplats hon minns som varm och tonsättande.

– Jobbet var utvecklande, med så många nya moment, och samtidigt hittade vi kollegor varandra. Som konsult kan man ibland hamna lite utanför, åtminstone när man bara är inne en kort period, men jag blev verkligen en i gänget hos dem, berättar hon.

Att växa med uppgiften

Svetlanas karriär eskalerade snabbt. Hennes nästa konsultuppdrag ledde till ett jobberbjudande från kunden – en tillsvidareanställning på mjukvarubolaget Specops.

– Det är en väldigt internationell arbetsplats. Vi har dotterbolag i Storbritannien, Kanada och USA. Många kollegor talar bara engelska. Jag tänker på hur mycket jag kämpade med svenskan – så pass mycket att jag nästan glömde hur man pratar engelska! Ibland hamnar jag fortfarande i roliga situationer, när det blir för många språk att hålla koll på. Som exempelvis när vi var på kickoff i Clearwater och jag råkade be servitören om strong chicken. Vi skrattar alltid gott åt att jag beställde muskulös kyckling.

Hon känner sig som hemma, men precis som i tidigare tjänster har hon inte slutat utvecklats. Tvärtom.

– Nu är jag Finance Manager. Sedan snart ett år har jag varit ensam på avdelningen, med stöd av en duktig konsult under årsbokslutet. Jag har fått så fint stöd av vår vd och hanterar idag inte enbart kundreskontra, leverantörskontra och löpande uppgifter – jag sitter med bokföringsuppgifter som momsdeklaration, finansiella rapporter, konsolidering, årsbokslut och mycket mer.

Minnena från konsulttiden är positiva.

– Som konsult utvecklas man både professionellt och privat. Det är fantastiskt. Man lär sig nytt hela tiden, får en inblick i flera olika företag och lär känna nya människor. Jag har alltid tyckt om att samarbeta med nya personer, jag kan inte minnas en enda konflikt. Idag trivs jag så bra i min roll, men jag leker med tanken att – om många år – gå tillbaka till konsultsidan i en mer senior roll. Det vore en dröm.

På Avanzera är vi så imponerade och inspirerade över Svetlanas drivkraft och framgångssaga. Svetlana, vi vill rikta ett stort tack till dig för att vi fick möjligheten att jobba tillsammans med dig!