Hur är det att jobba som konsult?

Konsultyrket är väldigt eftertraktat på arbetsmarknaden. Det råder dock mycket frågetecken om vad en konsult gör, hur man går tillväga för att bli konsult, samt hur det dagliga arbetet ser ut. I denna artikel tänkte vi därför reda ut dessa frågetecken och berätta mer om hur det är att jobba som konsult!

 

Innehåll

– Vad är en konsult?

– Hur blir man en konsult?

– Hur hittar man uppdrag som konsult?

– Vilka är fördelarna med att vara konsult?

 

Vad är en konsult?

Med tanke på att begreppet numera används vitt och brett, kan det vara svårt att veta vad en konsult egentligen är. I korta drag är en konsult någon som driver ett eget bolag eller också är anställd på ett bemanningsföretag, konsultföretag eller som underkonsult. Synonymt för samtliga arbetsformer är att man som konsult är uthyrd till ett annat bolag.

Med andra ord är du alltså inhyrd hos ett företag under en begränsad tid. Det kan exempelvis vara för att tillföra spetskompetens i ett projekt eller också för att ersätta någon som är frånvarande under en längre tid. Exempelvis på grund av sjukdom eller föräldraledighet.

 

Hur blir man en konsult? 

Vägen till konsultyrket kan variera från person till person. Något som är väldigt spännande är däremot att vem som helst kan bli konsult. Har du exempelvis arbetat länge inom en specifik bransch eller besitter du en spetskompetens som efterfrågas på marknaden, kan konsultrollen vara perfekt!

 

Hur hittar man uppdrag som konsult?

Eftersom du som konsult är inhyrd hos ett bolag under kortare tid, innebär det att du kontinuerligt måste hitta nya uppdrag. Hur du gör detta kan variera beroende på om du är egenföretagare eller anställd hos ett bemannings- eller konsultföretag.

Arbetar du som egenföretagare är det upp till dig att hitta nya uppdrag. För att göra detta utnyttjar många konsulter sitt affärsnätverk. Det kan exempelvis vara bolag som man tidigare har arbetat med eller för. Andra gånger kan det vara företagsledare som man träffat på något evenemang.

Är du däremot anställd hos ett bemannings- eller konsultföretag får du oftast hjälp med att hitta nya uppdrag. Detta tillfaller då din konsultchef som hittar och tilldelar dig och dina medarbetare jobb.

 

Vilka är fördelarna med att vara konsult?

Det finns många fördelar med konsultyrket. Först och främst är det väldigt varierande. Ingen dag är den andra lik. Du får kontinuerligt arbeta för olika bolag i varierande uppdrag. Något som även innebär att du ständigt utvecklas. En annan fördel med den varierande vardagen är att du breddar ditt nätverk.

Väljer du dessutom att vara anställd hos ett bemannings- eller konsultföretag kan du ta del av ännu fler fördelar. Bland annat får du en tryggare anställning eftersom du kontinuerligt blir tilldelad nya uppdrag. Skulle du inte trivas på ett uppdrag får du dessutom hjälp av din konsultchef att hitta ett nytt.

Sammantaget är konsultrollen mycket flexibel och spännande. Det bjuder dig ständigt på nya utmaningar som gör att du växer – både professionellt och personligt. Utöver detta bygger du även upp ett gediget nätverk som kan nyttjas i hela ditt yrkesverksamma liv.

Vill du veta mer om hur det är att arbeta som konsult hos oss på Avanzera? Läs då vår tidigare artikel 5 frågor till en av våra konsulter.

 

Är du vår nästa konsult?

På Avanzera är vi ständigt på jakt efter nya talanger. Om du vill axla rollen som konsult inom administration, ekonomi, HR, logistik och inköp eller sälj och marknad, kan du med fördel registrera ditt CV hos oss. Kolla även in våra lediga tjänster.

Vår filosofi har alltid varit att det inte ska vara någon skillnad på att vara anställd som konsult i Avanzera eller anställd hos kundföretaget. De villkor vi erbjuder vår personal skiljer sig stort från de övriga i branschen och är en av många faktorer som leder till nöjda och lojala medarbetare som stannar kvar hos oss under många år.

Tveka inte heller på att höra av dig till oss på 08 – 545 28 300 eller info@avanzera.se om du har några ytterligare frågor eller funderingar!