Bokföra aktieägartillskott – så gör du!

Är du osäker hur man bokför aktieägartillskott? Då har du kommit helt rätt! I den här artikeln börjar vi med att reda ut begreppet, och sedan berättar vi hur du ska bokföra aktieägartillskottet.

Innehåll

-Vad är aktieägartillskott?
-Så gör du för att bokföra aktieägartillskott
-Ta hjälp av Avanzera

Vad är aktieägartillskott?

Innan vi berättar hur du går till väga för att bokföra aktieägartillskott tänkte vi börja med att reda ut vad begreppet aktieägartillskott egentligen är för något.

Kort beskrivet är aktieägartillskott en metod för aktieägare att bidra med eget kapital till bolaget för att öka dess kapital. Det kan exempelvis användas om bolagets kapital helt eller delvis snart är förbrukat, men även vid andra kapitalbehov. 

Aktieägaren som vill tillföra kapital kan göra det på två sätt:

1.Villkorade aktieägartillskott:

Detta går att jämföra med ett osäkert lån utan ränta. Det innebär att aktieägaren bidrar med kapital gentemot villkoret att i framtiden bli återbetald, förutsatt att det finns tillräckligt med vinstmedel i bolaget.

2.Ovillkorade aktieägartillskott:

Till skillnad från det villkorade tillskottet sker detta kapitalbidrag utan några villkor. Det finns därför ingen överenskommelse kring att aktieägaren ska återbetalas.

Så gör du för att bokföra aktieägartillskott

Om du har läst vår tidigare artikel om löpande redovisning är du redan bekant med bokföringslagen. I den är det stadgat att samtliga affärshändelser måste redovisas. Det innebär alla händelser som påverkar företagets ekonomi – däribland eventuella aktieägartillskott. Så hur gör man när man ska bokföra aktieägartillskott? Det ska vi berätta!

Låt oss säga att aktieägaren bestämmer sig för att bidra med ett kapital på 100 000 kronor. Bolagets konto får då ett Debet på 100 000 kronor – Kredit blir ingenting. Det erhållna aktieägartillskottet får till skillnad från detta ingenting på Debet – Kredit är på 100 000 kronor.

Tips!

Den aktieägare som bidrar med ett tillskott bör ta fram handlingar som tydligt beskriver vad som är överenskommet och vilken typ av tillskott som är gjord. På så sätt ser ni till att undvika diskussioner i framtiden om vad som verkligen gäller. Utgå dessutom hela tiden från vad som är det bästa alternativet. Alla situationer ser helt olika ut och ett beslut om tillskott bör tas beroende på förutsättningarna i det specifika fallet.

Avslutningsvis

Vi hoppas nu att du har bättre koll på aktieägartillskott och hur det ska bokföras. Om du vill veta mer om ekonomi, administration och redovisning kan du med fördel vända dig till oss på Avanzera.

Ta hjälp av Avanzera

Visst vet du om att du kan få professionell hjälp med att bokföra aktieägartillskott? Vi på Avanzera erbjuder konsultlösningar inom ekonomi, administration, sälj/marknad, logistik/inköp och HR. Oavsett om du är i behov av en tillfällig assistans, eller en permanent lösning.

När du vänder dig till oss på Avanzera tar vi ett helhetsansvar för att ni ska få den kompetens som ni efterfrågar. Oavsett om det handlar om enstaka tillfällen eller om ni är i behov av längre hjälp.

Är du intresserad av att hyra en professionell konsult? då är du varmt välkommen att höra av dig till oss på 08 – 545 28 300 eller info@avanzera.se. Vi har den kompetens som du behöver.