En Absolut välkomnande arbetsplats

The Absolut Company är ett Sveriges största, internationella exporter genom tiderna, tillika ett av världens mest välkända varumärken. Det är även en varm och omtyckt arbetsplats. Luciana Bosignoli, HR Business Partner, berättar om arbetsmiljön som byggt framgångarna.

De allra flesta känner igen The Absolut Companys produkter. Sedan 1979 har varumärket sålt sina ikoniska vodkaflaskor. De har uppvisat både lekfullhet och nytänk inom produktutveckling likväl som marknadsföring – hur många företag kan exempelvis stoltsera med ha tagit fram reklamkampanjer ihop med storheter som Andy Warhol, Spike Lee och Swedish House Mafia?

Vi har suttit ned med Luciana Bosignoli, HR Business Partner, för att tala om den sida av Absolut som inte är lika känd – The Absolut Company som arbetsplats.

Absolut är ett av Sveriges starkaste varumärken i världen. Hur märks det internt att ni är ett svenskt företag?

– Främst genom att vi står för öppenhet och mångfald. Alla är välkomna till oss, oavsett vem man är. Vi har ett starkt DNA från att ha varit ett statligt bolag, Vin & Sprit, och blev 2008 en del av Pernod Ricard-familjen. Det har gett oss en unik mix av internationella medarbetare och lokala kontor men med en global räckvidd. Det är sannerligen ett intressant och sällsynt företag och miljö att vara del av.

Många företag kämpar för att hitta rätt kompetens. Hur går ni tillväga?

– Avanzera har hjälpt oss väldigt mycket genom åren. Tack vare vårt samarbete har vi fått in många duktiga personer. Flera av dem har vi också anställt efter att de har varit konsulter. För vår del är det viktigt att alla känner sig som hemma när de kommer till oss.

Hur gör ni för att åstadkomma det?

– Det anknyter till företagets värderingar. Absolut är ett värderingsstyrt företag vilket verkligen märks. Alla behandlas på samma sätt oavsett om man är konsult eller anställd. Det handlar om allt ifrån att alla ska få samma introduktion och upplärning som att alla är välkomna till på after works och andra evenemang. Vi gör ingen skillnad på personer, vi gör saker tillsammans.

Det märks att Luciana brinner för att alla nya medarbetare ska känna sig välkomna – konsulter inkluderat.

– Alla nya konsulter hos oss får en person som hjälper dem lite extra under deras första tid här. Lite som en fadder, skulle man kunna säga. Det personliga bemötandet tror jag är väldigt viktigt när man är ny på ett företag. Vi månar verkligen om att alla ska trivas här från första dagen.

 Vad är det bästa med att arbeta på The Absolut Company?

– Pernod Ricard har ett motto som lyder Creators of conviviality vilket betyder att vi vill skapa en så gemytlig och god stämning som möjligt. Det tycker jag vi lyckas med! Att det är högt i tak och en varm personlig känsla gör att alla kan prestera på topp. Varje individ är viktig och tar ett stort eget ansvar vilket bidrar till våra fina reslutat.

Luciana avslutar samtalet med att avslöja en annan nyckel till deras framgångsrika resultat.

– En viktig del för oss är att hitta partners som vi kan lita på för att bygga långsiktiga samarbeten med. Avanzera är definitivt en sådan. Utöver att de är en tillförlitlig och kompetent affärspartner bidrar de med så många fler, viktigare och djupare värden än så. Det är mer än ett transaktionsbaserat förhållande. De är måna om att följa upp på saker och hålla en nära dialog. Det skapar en genuin känsla vilket uppskattas otroligt mycket! Det har verkligen bidragit stort till vår verksamhet.