Pausa dig till välmående

För några år sedan gjorde Patrik Hadenius något som i mångas ögon ansågs som otänkbart. En person mitt i livet ska väl inte göra något annat än att arbeta, eller?

Patrik Hadenius

Patrik Hadenius är den framgångsrika mediaprofilen som plötsligt valde att ta ett break i karriären. Varför? Han behövde en paus. I ett samtal med oss delar han med sig av sina insikter om pausens betydelse, varför man bör ta den och hur den faktiskt kan effektivisera vårt arbete.

Hur började allt?

– Det finns egentligen två starting points. Den mer aktuella av de två grundar sig i mitt tidigare arbete. Jag var vd, chefredaktör och förläggare på ett tidningsförlag. Ett väldigt spännande, roligt och framförallt utvecklande jobb. Jag trivdes bra, men kom till insikt om att jag behövde ett break från allting. Efter att ha arbetat med samma sak i tio år var det dags för något annat. För mig var det att ta en paus.

Att Patrik bestämde sig för att ta en paus mitt i karriären kan grunda sig i en händelse som skedde för många år sedan, visar det sig. En idé som kanske alltid grott någonstans där i bakhuvudet och som nu blev till verklighet.

– Min andra starting point var redan under 90-talet. Då bedrev jag forskning på just pauser. Däremot inte lika långa som den jag beslutade mig för att nu. Mitt fokus då var på mikropauser. Jag studerade hur folk betedde sig när de skrev på datorn. Hur ofta de pausade, när de gjorde det och varför. Det är möjligt att min egen paus föranleddes av de tankarna.

Hur reagerade omgivningen på att du tog en paus?

– En del blev provocerade. För många duger det inte att ta en paus utan att ha ett specifikt skäl. Kanske framstod jag som lat, att jag inte drog mitt strå till stacken. Man dömer någon väldigt snabbt märkte jag. Vår grundläggande inställning är att alla ska jobba, vilket såklart är bra! Vi är däremot mindre bra på att rationalisera vårt behov av att göra något annat. Många tänker att man kanske skulle jobba hela tiden om man saknade behovet av sömn. Så ser det ju dock inte ut. Vi behöver förstås sova, men inte bara det, vi behöver fler pauser än den.

Vad innebär en bra paus?

– När jag tog min paus märkte jag att det inte går att göra ingenting. Pausen är inte ett vakuum. Bara en sådan sak som att lösa sudoku är en aktivitet, även det görs under en paus. Pausen är egentligen bara en stund då vi gör något annat. För min del fyllde jag pausen med att skriva en bok. När jag berättade för min omgivning om mitt bokprojekt så var det annat ljud i skällan. Då “gjorde” man plötsligt något, vilket blev accepterat och respekterat av andra. Namnet på min bok blev passande nog “Paus – konsten att göra något annat”.

Hur gör man om man är för stressad för att kunna njuta av en paus och istället känner att man måste fokusera på jobbet?

– Jag skulle säga att man måste se pausen som en del av jobbet. Tar vi inte regelbundna pauser så tappar vi effektivitet i arbetet. Försök inrätta rutiner för dig själv som gör att pausen blir en integrerad del av det du gör just nu. För att orka hela dagen kan man exempelvis försöka ta lite fler pauser under förmiddagen för att ha energi över till eftermiddagen. Pauser är individuella, så vad som passar en person kanske inte är bästa pausen för en annan. Men det alla studier tycks vara eniga om är att alla behöver pausa.

Hur påverkar pausen ens effektivitet?

– Forskning visar att vi både blir mer alerta och kreativa om vi får kortare perioder då vi tillåts sväva iväg i tanken och dagdrömma. Kort sagt laddar vi om batterierna och hittar nya idéer samtidigt. Man kan jämföra arbetsdagen med en fotbollsmatch. Inga spelare springer 100 procent hela matchen, då skulle de inte orka i 90 minuter. När halva matchen har gått tar alla spelarna dessutom en gemensam paus. Därefter spelar man andra halvan av matchen. Precis så ser ju en arbetsdag ut! Man jobbar halva dagen, med små pauser här och var, sedan äter man lunch och därefter följer andra halvan av dagen. Likt fotbollsspelare så har man inte obegränsat med energi, även om man bara sitter vid ett skrivbord. Pauserna är direkt nödvändiga för vår uthållighet, effektivitet och kreativitet.

Vad kan en arbetsgivare göra för att underlätta och uppmuntra till pauser?

– Inrätta gemensamma rutiner för pauser. Det kan ibalnd krävas att man inför fastare regler för pauser för att etablera rutinerna. TIll exempel kan man införa en “tvångsfika” ett par gånger i veckan, så att alla involveras. En stund då alla kollegor lämnar sitt arbete vid skrivbordet och pratar om något annat. På så sätt kan medarbetarna inse att det inte är så farligt att ta ett break då och då. Förhoppningen är att det sedan blir mer naturligt att ta pauser tillsammans kontinuerligt.

Patrik avslutar vårt samtal med några goda råd!

– Vi underskattar behovet av att träna på att ta pauser. Pauser kommer inte naturligt för oss utan de är något vi måste vänja oss vid. Jämför med små barn, de måste träna på att sova. Föräldrar lägger ned stor tid på att natta ungarna. På samma sätt måste vi vuxna träna på att ta pauser. Tänk på semestern till exempel. Den planeras in ordentligt och genomförs därefter. Skala ner semestern till 15 minuter så har du en paus. Skulle du låta semestern vara helt oplanerad? Förmodligen inte. Så varför inte göra samma sak med pausen?

Pausar du fortfarande?

Ja, men bara i några veckor till. Jag har fått ett nytt jobb på ett bokförlag. För mig blir det byte till en ny bransch. Kanske fick jag det jobbet just för att jag tog den längre pausen. Jag vill i alla fall gärna tro det.

Peter Ahlander, vd, Avanzera