Var inte rädd för närgångna frågor

Nu är det snart dags att lägga 2014 bakom oss och det är ett händelserikt år vi har att titta tillbaka på. Från höjdpunkter som OS i Sotji och en fantastiskt varm sommar till ubåtsjakter i Stockholms skärgård och skogsbränder i Västmanland. Även inter-nationellt har det varit ett turbulent år. Lägg där till Riksbankens sänkning av styr-räntan till en historiskt lägsta nivå och en ny regering och allt pekar på att även nästa år kommer att bli spännande.

En av de tydligaste trenderna vi inom bemanningsbranschen kan se just nu är att företagets roll i samhället blir en allt viktigare del i positioneringen, något som kommer bli ännu viktigare 2015. Ju större företag, desto större ansvar förväntas. Unilever, Microsoft och Ikea går i bräschen för detta och många följer efter deras goda exempel.

Det räcker inte längre att bara prata om sina produkter och tjänster utan också vilken nytta de gör generellt och på vilket sätt företaget genom sin verksamhet kan bidra till en positiv samhällsutveckling. Det har tillexempel blivit allt viktigare för våra kunder att känna till vilka villkor personalen vi hyr ut arbetar under. Vi insåg redan då vi startade företaget för 17 år sedan att en glad och trygg personal är vår största konkurrensfördel. Därför har vi valt att gå vår egen väg och erbjuder sedan många år all vår personal en fast månadslön. Vi strävar efter att det inte ska vara någon större skillnad mellan våra anställdas villkor och personalen hos kunden. Detta har också visat sig bli allt viktigare för våra kunder och för många den avgörande anledningen till att välja just Avanzera.

Vi ser att företagens ansvar utvecklas från att vara koncentrerade kring yttre miljöfrågor till att nu också ta upp ansvarsfrågor i ett bredare perspektiv. Miljöfrågorna finns kvar, men frågor om etik, socialt ansvarstagande och företagets ekonomi tar allt större plats. Jag tror att vi bara är i början av denna förändring och vi kommer nog alla få vänja oss vid frågor från kunder som vi tidigare kanske tyckt var lite för ”närgångna”. Frågor som dock är helt relevanta för att våra kunder ska få ett bra underlag och kunna fatta kloka beslut.

Detta är utmaningar som jag ser framemot att arbeta vidare med 2015. Är du nyfiken på att veta mer om oss och hur vi arbetar med hållbar utveckling är du välkommen att höra av dig – även med ”närgångna” frågor.

Peter Ahlander
VD – Avanzera Bemanning AB